Z muharjenjem se ukvarjam že vrsto let, v tem času sem spoznal ogromno ribičev iz cele Slovenije in tujine. Z nekaterimi smo postali tudi pravi prijatelji, ki si izmenjujemo muharske dogodivščine in nove izkušnje.

V zadnjih letih sem opazil, da se nam vsem pojavlja en problem. Ribiški škornji po določenem času oziroma bolje rečeno po določenih ribolovih pričnejo puščati. Izkazalo se je, da se to dogaja pri vseh proizvajalcih škornjev, razlika je le v tem, da nekateri spustijo prej, nekateri pa nekoliko kasneje.

Če pogledamo muharsko opremo, lahko rečemo, da so nekateri proizvodi “potrošni material” v naši muharski karieri. V mislih imam: muhe, laksi, vrvice in tu zraven spadajo žal tudi škornji. So pa škornji izredno dragi za “potrošnji material”.

Tri leta nazaj sva se o tem problemu s prijateljem Blažem začela veliko pogovarjati in začela iskati rešitve. Po veliko testiranjih škornjev sva ugotovila, da so glavni problem šivi, pri starejših škornjih pa tudi poroznost materiala (to je stanje, ko voda preide preko večjega dela tkanine v škornje). V manjši meri so se pokazali tudi defekti, ki so nastali zaradi mehanskih poškodb, ki pa predstavljajo manjši problem pri popravilu.

Glavni problem so šivi in njihova “obremenitev” oziroma raztezanje pri vsakokratnem oblačenju in slačenju.

Našla sva rešitev, ki podaljša življenjsko dobo škornjev za več sezon oziroma dokler se ne iztroši material in postane porozen. Rešitev je generalna obnova vseh šivov na notranji strani škornjev.

POSTOPEK

Pri škornjih, ki puščajo, je potrebno ugotoviti njihovo stanje. Škornje obrnemo in v njih nalijemo vodo, ki jo nalijemo do kolena. Vse defekte označimo in fotografiramo, nogo dvignemo in pregledamo škornje od kolena do kolka in zopet označimo in fotografiramo defekte. To ponovimo tudi z drugo nogo.
Z ugotovitvami seznanimo lastnika in se z njim dogovorimo o nadaljnjem postopku in stroških, ki bi nastali s popravilom.

Škornje posušimo. Če se stranka ne odloči za popravilo, škornje vrnemo, sicer pa gredo škornji na servis.

Postopek obnove traja več dni in mogoče je potrebnih več vmesnih testiranj, ki še podaljšajo čas popravila.

Za čas popravila vam lahko zagotovimo nadomestne škornje.

Ugotovila sva tudi, da je “ekonomska računica” za generalno obnovo upravičena za vse škornje, ki so stali 150 EUR in več, če škornjem podaljšamo življenjsko dobo vsaj še za eno leto. Dosedanji rezultati so pokazali, da smo škornjem podaljšali življenjsko dobo še za dve leti in več ter kot kaže bodo v funkciji dokler bo še “zdržal material” oziroma tkanina ne postane porozna.

To lahko potrdim tudi s svojimi škornji, ki so stari sedaj šest let, štiri leta nazaj pa sem prvič popravil prve defekte. Pred dvema letoma sem jih obnovil generalno in škornji še vedno držijo.